# A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later the treasurer calculated that if the company had purchased the machine and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?

Rs.34000

#### priyanka_choudhary_1 Profile Answers by priyanka_choudhary_1

• Oct 28th, 2007

how it is 34000 i think it should be 36000700 /-menace 12*5=60700*60=42000and now 100 ru per month meance 100*60 so 6000now 42000-6000=36000plz ans

#### pravesh28 Profile Answers by pravesh28 Questions by pravesh28

• Mar 27th, 2010

34k is correct

let machine price is x
after 5 year it rate is
x+6k( including maintenace)
rent after 5 year42k
he save 2k in 5 year
so
x+8keqals42k
x eqals 34k ans

#### Pratiksha Katkhede

• Jan 4th, 2017

The company have already paid 700 Rs per month for 5yr. That means total Rs paid is=700*(12 months)*(5 yr)=42,000Rs.
Now,
if company purchased it , its only have to pay 100 Rs per month for 1 yr.
That means= 100*(12 months)=1200Rs.
They give condition as, if it pays this he company will save 2000 Rs.
42,000(already paid for 5 yr) + 1200(company have to pay for 1 yr)= 2000(company saves)
42,000+1200-2000=0
42,000-8000=34,000Rs

#### Yogita Katkhede

• Jan 4th, 2017

700*5*12=42000Rs
42000+1200=2000
=34,000Rs

#### Srilatha

• Feb 15th, 2017

700 rupees a month for 5 years=>700*5*12=42000Rs
for maintenance 100 rupees for 5 year=6000(for 1year=>12 months, so for 5years=>60months)
=42000-6000-2000
=34000