Time and Distance

A man travels by bus for 20 hours and they by train for 05 hours . if the average speed of the bus was 20 kmph and that of the entire journey was 24 kmph. What was the average speed of the train?

(A) 44kmph
(B) 30 kmph
(C) 36 kmph
(D) 40 kmph

Questions by arvinth_ceg

Showing Answers 1 - 8 of 8 Answers

skalra

  • Oct 5th, 2008
 

Out of total 25 hrs of travelling, 20 hrs (4/5th) is done by bus @ 20km/hr and 5 hrs (1/5th) is done by train @ xkm/hr.

and the average speed f the whole journey is 24 km/hr.

so, 4/5 * 20 + 1/5 * x = 24

which gives x = 40 km/hr.

Anandccc

  • Dec 20th, 2009
 

Distance=speed * time

given speed and time for bus and total travel. Only thing not given is avg speed of travel by train. Hence
24*25-(20*20+5*x)=0
600-(400+5x)=0
200-5x=0
x=40

  Was this answer useful?  Yes

sneha36

  • Aug 29th, 2010
 

Total speed=24 km/hr
Total time=time taken by bus + time taken by train=25 hours
Total distance=24 * 25=600 km
Distance covered by train=total distance - distance covered by bus
Distance covered by bus=speed of bus * time=20 * 20=400 km
Distance covered by train =600 - 400=200 km
Speed of train = distance/time=200/5=40 km/hr


Give your answer:

If you think the above answer is not correct, Please select a reason and add your answer below.

 

Related Answered Questions

 

Related Open Questions