A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15books. He kept 15% of the money for traveling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

Editorial / Best Answer

deepthi0112  

  • Member Since Jan-2010 | Jan 4th, 2010


15% for travel
Hence amount left with him is Rs. 85/-
Each pencil costs Rs. 4/-
Hence for 5 pencils it is Rs. 20/-
Amount left with him is Rs. 65/-
Each book costs Rs. 6.6/-
Hence he can buy 9 books with the remaining money.
Answer: 9

Showing Answers 1 - 3 of 3 Answers

josh

  • May 22nd, 2006
 

4.

  Was this answer useful?  Yes

ki won

  • Oct 28th, 2006
 

pencil = 4Rs  book = At most 6Rs    bcoz if book is Rs7, he cannot buy 15 books with 100 Rs.

traveling expenses = 15Rs, 4 pencils = 20Rs

eventually It remains 65Rs so ans= Rs10

  Was this answer useful?  Yes

Jekin

  • Jun 30th, 2007
 

(100-15-4*5)/(100/15)=65*15/100=9.75

But you cannot buy 10, so it should be 9.

emmanuel

  • Sep 7th, 2007
 

Given the data, the man can buy 4 pencils and at most 6 books with some balance because the number of books that he can buy remains a fraction, i.e, 20/3 .
15/- is kept for travelling expenses and so 68/- remains with him.
now he can either buy 85/4= 21.25 i.e, 21 pencils or
 85/(20/3) = 12.75 i.e, 12 books.

  Was this answer useful?  Yes

ajay1472

  • Nov 22nd, 2007
 

He kept 15% for the travelling means Rs.15
remaining money=100-15=85.
he can puchase 25 pencil or 15 books in Rs.85.
if 25 pencil in 85
then
5 pencil in 5*85/25=17
remining money =85-17=68
he can purchase 15 books in just 85
then books in Rs 68  =15*68/85=12
answer is 12books

tut085

  • Feb 12th, 2008
 

25 pencils -> 100
5 pencils -> 20
money he has 100-15=85
money left after buying pencils 85-20=65
100-> 15 books
65 -> it comes up to something slightly less than ten.
so 9 is the ans.

he has 100/- out of hunderd he kept 15% for travelling expenses i.e., Rs.15/-
100-15=85
then he purchased 5 Pencils i.e., 5*4=20(since each pencil cost Rs.4/-)
85-20=65
remaining amount is Rs.65/- with that he can purchase 10 books(since each book cost Rs.6.666/-)
final answer: he can buy 10 books

  Was this answer useful?  Yes

15% for travel
Hence amount left with him is Rs. 85/-
Each pencil costs Rs. 4/-
Hence for 5 pencils it is Rs. 20/-
Amount left with him is Rs. 65/-
Each book costs Rs. 6.6/-
Hence he can buy 9 books with the remaining money.
Answer: 9

Give your answer:

If you think the above answer is not correct, Please select a reason and add your answer below.

 

Related Answered Questions

 

Related Open Questions