Hi All,I am having my test for Igate on 23 july at Alwar,anyone reading this,if you have any Igate samples or latest papers,please send it to me.....Waiting........

Showing Answers 1 - 1 of 1 Answers

jasmine.a

  • Nov 11th, 2006
 

Pattern :

 

1.Aptitude Test
2.GD
3.Technical and HR interview

Aptitude Test:

15 question no choices, no worksheet will be provided,no negative marks, u have to work in the space provided in the question paper
some topics are Time and Distance, Probability, Problems on numbers, Average, Age, Profit and Loss and some other topics in RS Agarwal.. That is enough

 

Regarding GD

 

            Just tell ur points that is enough, avoid unnecessary arguments. Just talk and dont be mum.

 

 

Sample questions:

 

1. A goat is trying to climb a cliff of 60feet high, for a minute it climbs 3minutes up and slips 2feet at what time will it reach the top of the cliff?
Ans: At 58th Minute.

2. The sum of two numbers is 10 and the product of the two numbers is 20 what is the sum of the reciprocals of the two numbers?
Ans: 1/2
Let 2 numbers be x and Y
1/x + 1/Y = (x+y)/xy=10/20=1/2(ans)

3. A train is coming at some speed and the other train is coming in opposite direction with some other speed, a bird is flying in between the trains touching each end and the bird is also flying at some speed, what is the distance covered by the bird, when both trains meet each other?( I have forgetted the data )

4. A man has two children and atleast 1 girl child, what is the probability that both his children are girls?

5. A profit and Loss problem where the gain percentage with respect to Selling price is given we have to calculate the gain percentage with respect to the Cost price

6. There were some red balls and blue and green balls what percent of probability of selecting  6 balls out of which we have 2 balls of the  same color.

 


1. A monkey wants to climb 20ft tall tree. in 1 hr it climbs 3 ft and slips back 2 ft. In how many hours will it be able to climb th tree?(Ans.19).

2. A man took 5000 rs as loan for 10 years. for first 3 yrs he has to pay 3 %,next 2yrs 3.5%, for rest 4 % as SI. What amount is he supoosed to give back at the completion of 10 years?

3. there are two clocks? one becomes late by 2 mins every hour, the other becomes 1 min fast every hour. After exactly how many hours will they be 1 hour difeerent?(Ans.20 hours)

4. A cow grazes a square field of side 12m. it is tied to a corner with a string of length 7 m. How much area will it be able to graze? (Ans: (pi*R*R)/4::: R=7)

5. a club has 4 couples as members.Form a group of 3 members such that no two couple members be on that group?

6. 30 men working 9 hrs a day complete a job in 20 days. How much time per day shpuld 45 men work to complete the same job in 20 days?(ans 6)

7. 5 20 36 53 71. what are next two numbers in the series.. (Observe:- 5+ 15=.20,20+16=36,36+17=53.......)

 

 

Aptitude Questions are

 

1.)    Mr. Yellow ,Mr. Brown and Mr. Green. They were wearing Tie of Yellow, Brown and Green Color. Mr. Brown said ?We all r wearing Ties of color which do not match with our name?. One person says ?Yes u r absolutely right? who was in green tie. Can U say which person wear the tie of which color?

 

2.)    5,14,33,52,__,__ (81,140)

 

3.)    The angle in a triangle r in the ration ratio of 2:3:4. Can u find out the smallest angle of the triangle. (40)

 

4.)    4 white balls & 8 blue ball in the bucket 1 and in bucket 2 there were 4 white and 8 black balls. Find the probability of taking the white balls when one ball is drawn from each bucket. (either 2/3 or 1/3)

 

5.)    Mother says to a boy to bring 9 marble from the market. But boy can bring only 2 marble at a time. Can you say how many trip to market the boy had to go to bring 9 marbles. (5)

 

6.)    One fish tank is half full. After adding 10 gallons the tank is 7/8 of the tank. Calculate the capacity of the fish tank.(26.66)

 

7.)    Mr. X, Mr. Y, Mr. Z collect Rs. 1,00,000 in the ratio of 2:3:5. Can U say how much extra money is given by Mr. Z than Mr. X? (30,000)

 

8.)    One boy is having some coins and after adding 10z coin the boy is now having (5y-1) times of the coin he had at the beginning. Calculate the coins the boy had initially in terms of y & z.               (2z/y)

 

9.)    A shopkeeper gives a discount of 20%  on the sale. By what percent he had to increase the S.P of the item so that after giving discount he got the price of the its C.P.

 

10.)            A man holds 13th position from the first and 13th position from the last. How many participant were there in the completion. (25)

 

11.)            A fashion designer and sold it to retailer at the profit of 40% and retailer sold it customer at a profit of 25%.Can u say how much extra money paid by the customer from the cost manufacturing. Calculate the price in percentage.

 

12.)            A taxi driver charges 1.75$ for first quarter of mile and then charges 15 cents for each quarter. How much distance can be covered in 4.9$. (5.4 mile)

 

13.)            Out of 170 baseball player 95 were right handed. Can u calculate the percent of players who were not right handed.

 

14.)            8 eggs were identical except one is lighter. How many times we have to weight to find out to find out the lighter. (3)

 

15.)            Out of 35 students if the ratio of the girls to boys is 4:3. Then by what number the girls are more than boys. (5)

 

GD Topics:

 

1.)    Should cold drinks be band in India or not.

2.)    Westernization

3.)    Reservation

 

Technical Interviews:

 

                Questions related to C,C++, projects and general HR question?.

 

 

 For technical there were 20 multiple choice questions: Out of which about 6 was electronics and 14 was from  computer related are

1.                Full form of TTL and CMOS

2.                Which is a good conductor (Extrinsic or Intrinsic)

3.                What are the different types of capacitors (Electrolytic, dielectric...etc)

4.                 Select a passive component from the following (four choices were there)

5.                Minimum no. of lines required for communication using RS232 (Ans: i think its 2)

6.                To convert 1's complement to 2's complement and vice versa

7.                7. During which time we use 'size of' command. (ans: runtime)                        

8.                Out of four choice we have to identify which is a macro.

9.                There was one pointer expression related question.

10.           To find post fix expression.

11.           What type of operating system is unix (ans: pre-emptive,[not sure])
a)pre-emptive b)non-preemptive c)batch

12.           Defnition of turing machine

13.           Where we use DFD(Data flow design)
a)structural languages b)
object oriented languages c)UML d)all of the above 

14.           Name the error which occurs when we write on a page                                      
a) segment fault b)permission fault c) page fault

15.           A question based on the representation of an array in C
An array whose elements are fn pointers which inturn returns a character


Aptitude

1.                Select the odd one 
(a) January (b) February (c) Wednesday (d) November 

2.                Select the antonym of capture from the following 
(a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above 

3.                Find the antonym of autumn 
(a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

4.                One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards? 
Ans: 12 skirts

5.                Last month of an year 
(a) January (b) February (c) December (d) November 

6.                Is the meaning of Client and Customer, 
(a) same (b) contradictory (c) no relation 

7.                Is the meaning of Canvas and Canvass, 
(a) same (b) contradictory (c) no relation 

8.                Is the meaning of Ingenious and Ingenuous, 
(a) same (b) contradictory (c) no relation 

9.                Is the meaning of Credible and Credulous, 
(a) same (b) contradictory (c) no relation 

10.           Select the odd one out. 
(a) 1/4 (b) 1/3 (c) 1/6 (d) 1/18 

11.           Select the least from the following. 
(a) 0.99 (b) 1 (c) 81 (d) 0.333 

12.           Find the next number in the series. 1, 0.5, 0.25, 0.125 
Ans: 0.0625 

13.           One do llar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day? 
Ans: 1/30 =0.0333$ 

14.           Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of fishes caught by X? 
Ans: 8 

15.           If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds? 
Ans: 3000m = 3km 

16.           The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age of the girl is 
Ans: 12 years 

17.           Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's age after two years? 
Ans: 14 Yrs. 

18.           Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost 
Ans: 90 cents 

19.           A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day? 
Ans: 2.9 seconds 

20.           Opposite of Remote? 
(a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village 

21.           Statement A: All great men are ridiculous;  Statement B: I am ridiculous ; Inference : I am a great man; 
(a) True (b) False (c) Not clear 

22.           Statement: Normal children are active; Inference: All children are active; 
(a) True (b) False (c) Uncertain 

23.           Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ? 
Ans: 1/16 

24.           In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash? 
Ans: 601 times 

25.           At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price? 
Ans: Rs. 3125 

26.           Statement A: A & B have same age; Statement B: B is younger than C; Inference : A is younger than C; 
(a) True (b) False (c) Uncertain 

27.           A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How much share A got more than B and C? 
Ans: 2/13 and 3/13 

 Technical   Questions contain Electronics and Computer Science

1.                Full form of TTL and CMOS 

2.                Which is a good conductor (Extrinsic or Intrinsic) 

3.                What are the different types of capacitors (Electrolytic,  dielectric...etc) 

4.                Select a passive component from the following (four choices were  there) 

5.                Minimum no. of lines required for communication using RS232

6.                To convert 1's complement to 2's complement and vice versa 

7.                During which time we use 'size of' command.

8.                Out of four choice we have to identify which is a macro. 

9.                There was one pointer _expression related question. 

10.           To find post fix _expression. 

11.           What type of operating system is unix
   a)pre-emptive b)non-preemptive c)batch 

12.           Where we use DFD(Data flow design)
   a)structural languages b)
object oriented languages c)UML d)none of these

13.           Name the error which occurs when we write on a page
  a) segment fault b)permission fault c) page fault 

14.           A question based on the representation of an array in C  An array whose elements are fn pointers which inturn returns a character 

Aptitude 

1.                  Last month of an year 
(a) January (b) February (c) December (d) November 

2.                  Select the odd one 
(a) January (b) February (c) Wednesday (d) November                             

3.                  Select the antonym of capture from the following 
(a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above

4.                  Find the antonym of autumn 
(a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

5.                   One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards? 
Ans: 12 skirts6. How can you make
a square from two triangles?

6.                 

  Was this answer useful?  Yes

Give your answer:

If you think the above answer is not correct, Please select a reason and add your answer below.

 

Related Answered Questions

 

Related Open Questions